Vegan kokosky
Pokud ještě máte čas něco upéct na Vánoce, tak doporučuji tyto vegan kokosky. Jsou velmi snadné na přípravu! Jediné, co zabere víc času je samotné pečení, ale z mého pohledu se to bude hodit, protože si mezitím můžete dělat, co potřebujete. My je již upečené máme, ale vždycky mezi pečením jsme třeba uklízeli, dali si oběd nebo se dívali na film. Tak se toho nebojte! Původně jsem našla recept na základ pusinek na blogu Veganské neřesti, ale upravila jsem si to podle sebe a vytvořila kokosky. Dobrou chuť!
Jaké cukroví máte nejradši? Další články 7 vánočních dnů jsou zde.
Vegan kokosky
Ingredience
200 ml aquafaby (nálev z cizrny v konzervě)
350 g moučkového cukru
2 čl citronové šťávy
1 a 1/2 čl xantanové gumy (ve zdravé výživě)
100 g strouhaného kokosu
Příprava
Nálev z cizrny zcedíme do mísy (z cizrny si třeba můžete udělat zeleninové kari), přidáme citronovou šťávu a začneme šlehat. Po 3 minutách postupně přisypeme cukr, xantanovou gumu a kokos. Šleháme dokud není sníh pevný. Přendáme do sáčku a na pečící papír na plech děláme takové tyčinky (klidně dělejte kolečka). Pečeme cca 2 hodiny na 100 °C (posledních 20 minut zvýšíme na 120 °C). Necháme vychladnout a sundáme z plechu. Uchovávat v chladu a suchu (třeba balkon).
Každá trouba peče trochu jinak, tak je potřeba tu teplotu i délku pečení vychytat. Kokosky spíš sušíme než pečeme. Na povrchu musí být křupavé a vevnitř ještě maličko měkké.