Jídlo/Pití

RUSKO: vegan Boršč a Stroganov

Mám trochu zpoždění v psaní receptů na blog. Naštěstí sobotní vaření stále pokračuje, takže pro Vás mám další recept ze světové kuchyni. Tentokrát bylo zvoleno Rusko a vegan Boršč a Stroganov. Ještě než začnete číst recept a pustíte se do vaření, tak chci zdůraznit, že se snažíme najít vždy ten tradiční pokrm z určité země a používáme k tomu internet. Což znamená, že recepty se mohou trošku lišit od toho, co byste dostali na stůl v dané zemi. A samozřejmě já Vám sem píši jen ty vegan verze receptu podle mého uvážení při změně ingrediencí.

Mé hodnocení pokrmů a doporučený animovaný film najdete na konci článku.

V příštím článku se podíváme do Anglie!

Chutná Vám ruská kuchyně? Napište mi to do komentářů. Více receptů najdete zde.

Vegan boršč a Stroganov

Ingredience

  • 2 vegan párky
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 200 g zelí čerstvé (může být i sterilované)
  • 200 g řepy
  • 1 zeleninový bujón
  • ocet
  • bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření
  • vegan zakysaná smetana
  • 250 g rýže
  • 1 cibule
  • 200 g žampionů
  • 1 balení vegan „kuřecích“ nudliček (šly by i obyč. sojové kostky)
  • 200 ml vegan smetany
  • 1 lžíce hořčice
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • hladká mouka na zahuštění
  • sůl, pepř
  • olej, vegan máslo

Příprava

Nakrájíme vegan párky, lehce opečeme na oleji, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme jí 5 minut osmažit. Přidáme cca 4 hrnky vody, nakrájené zelí, řepu, zeleninový bujón a necháme povařit. Mezitím si v malém rendlíku povaříme koření ve vodě (bobkový list, kuličky pepře a nového koření na cca 10 minut), pak koření scedíme a vodu dáme do hrnce k polévce. Necháme vařit dokud není všechna zelenina měkká. Boršč dochutíme octem, solí a pepřem. Podáváme s lžící zakysané vegan smetany.

Dáme vařit rýži podle návodu. Na pánvi osmažíme na másle nakrájenou cibuli, vegan „maso“ a přidáme očištěné nakrájené žampiony (10 minut). Poté zalijeme vegan smetanou, přidáme hořčici, protlak a dochutíme solí a pepřem. Necháme trochu povařit (5 minut) a přidáme hladkou mouku rozmíchanou ve vodě. Pořádně promícháme a necháme ještě chvilku povařit (5 minut). Podle chuti můžeme ještě dochutit kořením nebo hořčicí či protlakem. Je i na Vás jak hustou omáčku chcete. Podáváme s rýží.

HODNOCENÍ: Boršč 5/10, Stroganov 8/10
Doporučený animovaný film: Anastázie

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..