Domácí vegan pizza
Mám moc ráda pizzu, asi jako skoro každý. Vždycky jsem ale chtěla vyzkoušet jaká je vegan domácí pizza. Protože už skoro dva měsíce se ocitáme ve výjimečném stavu a trávíme čas primárně doma, tak nadešel čas ji vyzkoušet. A jak to dopadlo? Výborně! Rozhodli jsme se, že od té doby budeme už dělat jen domácí, protože kupované jsou zbytečně drahé a ještě né tak dobré. Dokonce byla za 40 minut hotová i s úklidem kuchyně!
Co si nejraději dáváte na pizzu? Více receptů najdete zde.
Domácí vegan pizza
Ingredience
Těsto
250 g hladké mouky
150 ml vody
7 lžic olivového oleje
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
Omáčka
400 g (konzerva) krájených rajčat s bazalkou
190 g (konzerva) rajský protlak
2 lžíce koření na pizzu
1 lžíce cukru
špetka soli a pepře (podle chuti)
Posyp
vegan sýr
vegan šunka
kukuřice z konzervy
ananas z konzervy
Příprava
Do hrnce si dáme všechny ingredience na omáčku a zalijeme cca 200 ml vody. Necháme na mírném plameni provařit. Podle chuti dosolíme a dosladíme. Vaříme cca 20 minut, aby nebyla moc hustá ani řídká.
V míse si připravíme mouku, prášek do pečiva, sůl a promícháme. Přilijeme olej a vodu. Promícháme a pokud je těsto moc lepkavé přidáme mouku/ moc suché přidáme vodu. Vysypeme těsto na linku a vypracujeme těsto. Necháme odležet 10 minut. Poté rozválíme a prsty vytvarujeme do požadovaného tvaru (doporučuji těsto upravit až na pečícím papíře na plechu). Potřeme omáčkou, poklademe ostatní suroviny „na posyp“ a dáme do trouby. Pečeme 15 minut na 220 °C.
Samozřejmě na pizzu si můžete dát cokoliv, co máte rádi. Já zvolila „hawaii“, protože je má oblíbená. Masožrouti u mě doma si na to dali svoje ingredience a společné bylo těsto a omáčka. Je dobrá i druhý den studená.