Květák á la pizza
Ahojky!
*
Na tento recept jsem se dlouho chystala, protože mě zajímalo, jestli květák bude dobrou náhradou za těsto z mouky. Pizzu mám moc ráda a mít zdravější variantu je pro mě docela důležité. I když nic se nevyrovná obyčejné pizze, tak tato alternativa je skvělým způsobem, jak zahnat chuť na pizzu při dietě. Samozřejmě na ni můžete dát i jiné ingredience jako je zelenina, houby či použít veganskou smetanu jako základ. Určitě to stojí za vyzkoušení!
Nezapomeňte mě sledovat na mém Facebooku a Instagramu.
Jakou pizzu máte nejraději? Dejte vědět v komentářích a přidejte odkaz na váš blog.
*
„Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“
-Anthelme Brillat-Savarin
*
Květák á la pizza
Ingredience
1 střední květák
2 lžíce lněného semínka
½ hrnku ovesných vloček
3 rajčata
1 cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce cukru
½ sušeného oregana
½ sušené bazalky
½ sušeného česneku
sůl
pepř
veganský salám
veganský sýr
Příprava
Květák si rozeberte na menší růžičky a nasekejte na jemno. Dejte ho do mikrovlnné trouby na cca 5 minut na nejvyšší stupeň uvařit. Nechte 5 minut vychladnout a poté vymačkejte z květáku všechnu vodu (snažte se vymačkat co nejvíc). Rozdrcené semínka smícháme se 4 lžícemi vody a necháme 10 minut stranou. Poté semínka smícháme s květákem, ovesnými vločkami a osolíme a opepříme podle chuti. Rozprostřeme na plech na pečící papír a pečeme na 180° C přibližně 30 minut dokud je vše propečené. Mezitím si v hrnci osmažíme cibulku na oleji a přidáme nakrájená rajčata. Okořeníme oreganem, bazalkou, česnekem, pepřem, cukrem a solí. Zalijeme půl hrnkem vody a necháme vařit dokud se rajčata nerozvaří a směs nezhoustne. Směs rozetřeme na květákové těsto, poklademe plátky salámu a posypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec lehce zasypeme cibulí a bazalkou. Pečeme na 200° C 10 minut.
Pozn. Špatně jsem vymačkala z květáku vodu a těsto mi moc nedrželo při sobě, ale chuť byla i tak výborná.
7 komentáře
Hikaru Tenshin
Jakou konzistenci ma mit spravne to testo, prosim? Mohla bys to k necemu prirovnat? Nikdy nevim, jak moc krupava ma pizza byt, aby nebyla moc tvrda nebo nedopecena. Natoz pak pizza z kvetaku.
Annie
Když vezmeš kus toho květákového těsta do ruky a zmáčkneš ho, tak by se mělo slepit dohromady a držet. Při pečení do základu párkrát píchni špejlí a až se těsto přestane lepit na špejli je hotovo.
Hikaru Tenshin
Hm, tak ja radeji prijedu a najim se u tebe 😀
Annie
Dobře. 😀 Ale nesmíš se vaření bát. Já si vždycky řeknu: Nějak to dopadne. A většinou i když to není dokonalý, tak se to dá sníst. 😀
Daysy
No mňam, vypadá to skvěle, musím to určitě zkusit. Už bych si měla založit nějaký deníček na tyhle recepty, poslední dobou jen chodím po blozích a sbírám zdravé recepty a pak je zkouším, jenže na podruhé už si nepamatuju, odkud recept byl. 😀
blog Days of Daysy
Annie
O čem byla? Tmavomodrá je Bestiář HP, myslím. Taky na něj mám recenzi. 🙂
https://anniesdiary.hikaru.cz/cs/book-review-5-knizni-recenze/
Annie
Já mám vždycky všechny dobré recepty v záložkách v pc. 😀