Veganský koláč s jahodami
Ahoj!
*
Chtěla jsem už dlouho vyzkoušet tento americký typ koláče a konečně jsem se k tomu dostala. Nakoupili jsme letos hodně jahod, takže to byla skvělá příležitost k pečení. Veganský koláč s jahodami byl chuťově velmi dobrý. Těsto bylo trošku tvrdší, ale po přidání kypřícího prášku byl mělo být už v pořádku. Určitě ho ještě upeču znovu i s jiným ovocem, protože tento se snědl tak rychle, že jsem ani nestačila vyfotit koláč rozkrojený..
Jaké ovoce máte v koláči nejraději? Budu moc ráda, když napíšete komentář a začnete mě sledovat na mém Facebooku, Instagramu a Twitteru.
*
Veganský koláč s jahodami
Ingredience
Těsto
3 hrnky polohrubé mouky
110 gramů veganského másla (půlka krabičky řepkové Ramy)
2 lžíce moučkového cukru
1 hrnek studené vody
2 lžičky citronové kůry
1 lžíce krystalového cukru
1 lžička kypřícího prášku
Náplň
1 kilo jahod
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce bramborového škrobu
šťáva z 1 citronu
Příprava
Mouku, máslo, cukr moučku, prášek, vodu a citronovou kůru smícháme v míse dokud nám nevznikne těsto, které se dá válet (vodu přiléváme po troškách). Těsto necháme hodinu odležet v lednici. V další míse smícháme jahody, cukr, citronovou šťávu a škrob. Jahody lehce pomačkáme. Těsto rozdělíme na dvě části (jedna trochu větší) a tu větší rozválíme na cca 5mm plát, vložíme do formy na koláč (nebo na plech jako já), vytvarujeme vyšší okraje a vložíme na 200°C na 10 minut do trouby. Poté si vyválíme plát ze zbytku těsta a nakrájíme na proužky. Do upečeného korpusu nalejeme jahodovou směs a nahoru poskládáme proužky těsta do mřížky. Posypeme lehce krystalovým cukrem. Pečeme nejdřív na 220°C 20 minut a poté snížíme na 180°C 40 minut (dokud je těsto nahoře zlatavé). Necháme vychladout a krájíme na kostičky.