Jídlo/Pití

MAROKO: Vegan Tangia Marrakchia s kuskusem a sušenky Ghriba

Když jsem vybírala recept z Maroka, tak překvapivě docela mnoho z nich šly převést do veganské varianty. Nakonec jsem vybrala Vegan Tangia Marrakchia s kuskusem a sušenky Ghriba. Je mi jasné, že ty názvy jsou neznámé nejspíš, ale věřte, že my jsme byly naprosto spokojeni. Bude to chutnat hlavně Vám, co máte rádi různorodé koření.

Mé hodnocení pokrmů a doporučený animovaný film najdete na konci receptu/článku.

V příštím článku se podíváme do Austrálie!

Máte rádi orientální jídla? Napište mi to do komentářů. Více receptů najdete zde.

Vegan Tangia Marrakchia s kuskusem

Ingredience

  • 200 g sojových kostek
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petrželky
  • 2 lžičky kmínu
  • špetka šafránu, skořice, drceného kardamonu, muškátového ořechu
  • 1 špetka rozdrceného hřebíčku, nového koření, fenyklu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce citronové kůry a šťávy
  • sezamová semínka na posypání
  • voda
  • olej
  • sůl

Příprava

Uvaříme sojové maso podle návodu ve vodě a po uvaření vodu slijeme a maso vymačkáme. Do hrnce nakrájíme najemno cibuli, česnek a smažíme 5 minut na oleji. Pak přidáme všechno koření a 2 minuty mícháme. Přidáme sojové kostky a smažíme na střední teplotě dalších 5 minut. Zalijeme vodou (cca 500 ml), přidáme citron, petrželku a dochutíme solí. Necháme 20 minut probublávat na mírné teplotě. Podáváme posypané sezamovými semínky a nasekanou petrželkou.

Ingredience

  • 150 g kuskusu
  • 150 g cizrny
  • 1 velká červená paprika
  • 2 velké mrkve
  • 100 g mraženého hrášku
  • 1 malá cibule
  • 1 malá cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 zeleninový bujon
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky skořice a kurkumy
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Příprava

Na suché pánvi lehce opražíme mandle a dáme je na stranu. V hrnku zalijeme rozinky horkou vodou. Nakrájíme si zeleninu na kostičky a osmažíme jí na oleji. Zatím si do misky vedle nasypeme kuskus, kurkumu, zalijeme ho horkým vývarem (množství vody podle návodu) a necháme ho přikrytý. Do zeleniny přidáme uvařenou cizrnu (já použila z konzervy), všechno koření podle chuti, citronovou šťávu, mandle, rozinky, bylinky, uvařený kuskus a promícháme, aby se vše ještě prohřálo.

HODNOCENÍ: 8/10

Sušenky Ghriba

Ingredience

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek jemně nasekaných mandlí
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku vegan margarínu
  • špetka soli
  • hrst celých mandlí
  • moučkový cukr na obalení
  • mátový čaj

Příprava

Smícháme v míse vše kromě celých mandlí, moučkového cukru na obalení a mátového čaje a vypracujeme těsto, aby z něj šly udělat kuličky (cca jako golfový míček). Podle potřeby přidáme mouku nebo vodu. Vytvarovanou kuličku obalíme v cukru, dáme na plech s pečícím papírem a lžící lehce zmáčkneme dolů. Nahoru doprostřed dáme ještě celou mandli. Pečeme na 170 °C cca 10 minut. Plech vyndáme a necháme na něm sušenky vychladnout. Podáváme s mátovým čajem.

HODNOCENÍ: 9/10

Doporučený animovaný film

Aladin a král zlodějů

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..