Veganský dýňový koláč
Ahoj!
*
Před pár lety jsem „objevila“ dýni a od té doby na ní nedokážu zapomenout. Recepty z ní od té doby dělám každý podzim. A protože jsem poprvé tento podzim veganka, tak jsem musela vyzkoušet i recept na veganský dýňový koláč (neveganský recept). S taťkou jsme nakoupili potřebné ingredience, které nebyly drahé a protože mám dnes svátek, tak v pátek jsme se dali do pečení. Bylo to jednoduché a příprava zabrala přibližně hodinu. Kdybych měla porovnat veganskou a neveganskou variantu, tak musím upřímně říct, že veganský dýňový koláč je lepší! Byla jsem nadšená a myslím, že ho brzo celý sním. Vážně – je to jako celý podzim v jednom koláči.
Už jste někdy pekli dýňový koláč? Pokud budete zkoušet můj recept nebo i jiný, tak mi určitě napište do komentářů či mě označte na na sociálních sítích a já se ráda podívám, jak se vám to povedlo. Budu ráda i za tipy a triky na jiné koláče.
*
Dobrou chuť!
*
Ingredience
Těsto
1½ hrnku polohrubé mouky
¼ lžička soli
¼ lžička cukru
3 lžíce rostlinného másla
¼ hrnku rostlinného mléka
Náplň
1¾ hrnku dýňového pyré
¼ hrnku agávového sirupu
½ hrnku cukru
¾ hrnku kokosového mléka
4 lžíce škrobu
½ lžička soli
1 vanilkový cukr
2 lžičky mixu koření – zázvor, muškátový ořech, skořice, hřebíček (1 lžička skořice, 1 lžička zázvoru, ½ lžička muškátového oříšku, ¼ lžička hřebíčku)
Příprava
Nejdřív uděláme dýňové pyré. Z dýně vyndáme semínka, nakrájíme dýni na kousky a pečeme v troubě na 150°C/60 minut. Sloupneme slupku a dýni rozmixujeme.
Smícháme suché ingredience na těsto a pak přidáme to ostatní. Máslo a mléko přidáváme podle potřeby. Musíme z něj udělat kuličku, která se dá rozválet. Těsto rozprostřeme na pečící papír na plech a uděláme vyšší okraje.
Všechny ingredience na náplň smícháme a pořádně rozmixujeme. Nalejeme na těsto a pečeme na 180°C/60 minut. Poté necháme alespoň 4 hodiny vychladnout, ale nejlépe přes noc.
2 komentáře
Schmetti
Mňami, lecker, yummy! Líbí se mi oba recepty, ale ten veganský vypadá lépe 😀 Zkusíme ho. Díky za tip!
Annie
Vážně je ten veganský lepší! Určitě ho zkus. 🙂