RUSKO: vegan Boršč a Stroganov
Mám trochu zpoždění v psaní receptů na blog. Naštěstí sobotní vaření stále pokračuje, takže pro Vás mám další recept ze světové kuchyni. Tentokrát bylo zvoleno Rusko a vegan Boršč a Stroganov. Ještě než začnete číst recept a pustíte se do vaření, tak chci zdůraznit, že se snažíme najít vždy ten tradiční pokrm z určité země a používáme k tomu internet. Což znamená, že recepty se mohou trošku lišit od toho, co byste dostali na stůl v dané zemi. A samozřejmě já Vám sem píši jen ty vegan verze receptu podle mého uvážení při změně ingrediencí.
Mé hodnocení pokrmů a doporučený animovaný film najdete na konci článku.
V příštím článku se podíváme na Island!
Chutná Vám ruská kuchyně? Napište mi to do komentářů. Více receptů najdete zde.
Vegan boršč
Ingredience
- 2 vegan párky
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 200 g zelí čerstvé (může být i sterilované)
- 200 g řepy
- 1 zeleninový bujón
- ocet
- bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření
- vegan zakysaná smetana
Příprava
Nakrájíme vegan párky, lehce opečeme na oleji, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme jí 5 minut osmažit. Přidáme cca 4 hrnky vody, nakrájené zelí, řepu, zeleninový bujón a necháme povařit. Mezitím si v malém rendlíku povaříme koření ve vodě (bobkový list, kuličky pepře a nového koření na cca 10 minut), pak koření scedíme a vodu dáme do hrnce k polévce. Necháme vařit dokud není všechna zelenina měkká. Boršč dochutíme octem, solí a pepřem. Podáváme s lžící zakysané vegan smetany.
HODNOCENÍ: 5/10
Vegan Stroganov
Ingredience
- 250 g rýže
- 1 cibule
- 200 g žampionů
- 1 balení vegan „kuřecích“ nudliček (šly by i obyč. sojové kostky)
- 200 ml vegan smetany
- 1 lžíce hořčice
- 4 lžíce rajského protlaku
- hladká mouka na zahuštění
- sůl, pepř
- olej, vegan máslo
Příprava
Dáme vařit rýži podle návodu. Na pánvi osmažíme na másle nakrájenou cibuli, vegan „maso“ a přidáme očištěné nakrájené žampiony (10 minut). Poté zalijeme vegan smetanou, přidáme hořčici, protlak a dochutíme solí a pepřem. Necháme trochu povařit (5 minut) a přidáme hladkou mouku rozmíchanou ve vodě. Pořádně promícháme a necháme ještě chvilku povařit (5 minut). Podle chuti můžeme ještě dochutit kořením nebo hořčicí či protlakem. Je i na Vás jak hustou omáčku chcete. Podáváme s rýží.
HODNOCENÍ: 8/10