Jídlo/Pití

Pumpkin pie (Dýňový koláč)

Heya! Nazdárek!

Today’s article is a little different. Mom and I made pumpkin pie for the first time this week and it was excellent, so I decided to give you a recipe that you can also bake it. It’s not very challenging. It takes about 35 minutes + baking 40 minutes. And most importantly, the result is priceless! Recipe is vegetarian of course but not vegan. In parentheses, I wrote you how you can substitute non-vegan food. If you have questions, let me know in the comments.
_
Dnešní článek je trochu jiný. S mamkou jsme v týdnu poprvé dělaly dýňový koláč a byl výborný, tak jsem se rozhodla, že vám dám recept, abyste si ho mohli také upéct. Není to moc náročné. Zabere to asi 35 minut + pečení 40 minut. A hlavně, výsledek je nedocenitelný! Recept je samozřejmě vegetariánský, ale není veganský. Do závorky jsem vám ale napsala, čím můžete neveganské potraviny nahradit. Pokud máte otázky, tak mi dejte vědět v komentářích.

*

Bon appetite! Dobrou chuť!

pumpkin pie autumn dýňový koláč podzim

*

Ingredients (ingredience)

The dough (těsto)

250g plain flour
130g cold butter (vegetable butter)
2 tbsp cold water
50 g brown sugar
1 tsp lemon peel
pinch of salt
*you can add 1 egg
_
250g hladké mouky
130g studeného másla (rostlinné máslo)
2 lžíce studené vody
50 g hnědého cukru
1 lžička citronové kůry
špetka soli
*můžete přidat jedno vejce

The filling (náplň)

350 g hokkaido pumpkin flesh
2 large eggs (2 tsp of  potato starch)
150 g sour cream (100 ml of soya/almond milk)
75 g brown sugar or honey
1 tsp ground cinnamon
½ tsp ground nutmeg
½ tsp ground cloves
½ tsp ground ginger
100 g walnuts
juice of half a lemon
_
350 g dýně dužiny hokkaido
2 celá vejce (2 lžičky bramborového škrobu)
150 g zakysané smetany (100 ml sojového/mandlového mléka)
75g hnědého cukru nebo medu
2 lžičky skořice
½ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky drceného hřebíčku
½ lžičky sušeného zázvoru
100 g vlašských ořechů
šťáva z půlky citronu

Preparation method (příprava)

Pre-heat the oven to 180°C. Cut the pumpkin into cubes and cook it in the water until it become soft (about 20 minutes). Mix all the ingredients for the dough and make loaf with hand, put it in the fridge for rest. Mash pumpkin, let it cool and mix with the other ingredients for the filling and whip until it will be smooth. Grease a mold (for pie or cake) with butter, roll the dough and put into a mold, pack the dough with your fingers up to the edge and decorate the edges with a fork.. Pour the walnuts on the bottom and slowly pour in the filling. Bake at 180 degrees ca. 40 minutes. Finally, let it cool and in the fridge rest pie for at least 4 hours.
_
Předehřej troubu na 180°C. Nakrájíme dýni na kostky a ve vodě uvaříme do změknutí (cca 20 minut). Smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme rukama bochánek, který dáme do lednici. odpočinout. Dýni rozmačkáme, necháme vychladnout a smícháme s ostatními ingrediencemi na náplň a vyšleháme dohladka. Vymažeme si formu (na koláč nebo dort) máslem, těsto rozválíme  a vložíme do formy, prsty těsto namačkáme až nahoru ke kraji a ozdobíme okraje vidličkou. Nasypeme na dno ořechy a pomalu nalijeme náplň. Pečeme na 180° cca 40 minut. Nakonec necháme vychladnout a v ledničce uležet alespoň 4 hodiny.pumpkin pie autumn dýňový koláč podzim

2 komentáře

  • Kame Kameko

    Dojmy:
    – těsto super, příště ho ale musím rozválet víc nebo vzít větší formu nebo ho rozdělit na části a udělat navrochu koláče takovou tu zapletenou mřížku
    – náplň moc tekutá, příště nesmím přidat k dýni v hrnci žádnou vodu a pak dýni ještě vymačkat, aby v ní nebylo tolik šťávy
    – přidat do dýně trochu maizeny byl skvělý nápad, zahustí a udělá hezkou strukturu
    – náplň potřebuje víc cukru, v tuhle chvíli ten koláč pro mě chutná „až moc přírodně“ – když už dělám něco sladkého, jako koláč nebo dort, tak chci, aby to bylo sladké, přesladké, zdobené, se spoustou cukru, karamelu, čokolády a podobně.

    Díky za recept… těším se na další, vánoční, třeba? 🙂

    …a odkaz na fotku mého koláče jsem vložila do kolonky „webová stránka“ 😉

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..