Jídlo/Pití

VIETNAM: letní závitky a vegan Pho

Vietnamské jídlo, letní závitky a vegan Pho, se nám opravdu povedlo a všichni jsme si moc pochutnali. Od té doby si dělám závitky pravidelně třeba k večeři a Pho polévku jsme také nedělali naposledy! Vůbec nechápu, proč jsme to nezkusili už dříve.

Mé hodnocení pokrmů a doporučený animovaný film najdete na konci receptu/článku.

V příštím článku se podíváme do Texasu (USA)!

Máte rádi vietnamská jídla? Napište mi to do komentářů. Více receptů najdete zde.

Letní závitky

Ingredience

  • rýžový papír (cca 6 kusů)
  • 200 g tenkých rýžových nudlí
  • obyčejné tofu
  • ledový salát
  • salátová okurka
  • avokádo
  • mrkev
  • jarní cibulka
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř
  • olej
  • sojová omáčka
  • sladko-kyselá chilli omáčka

Příprava

Nakrájíme si zvlášť všechnu zeleninu. Tofu nakrájíme na tyčinky, opepříme, osolíme a na pánvičce osmahneme do zlatova – pak necháme vychladnout. Uvaříme si nudle podle návodu, pak je propláchneme ve studené vodě, ať se dál nevaří a necháme odkapat. Vezmeme si velkou mísu s vodou, namočíme rýžový papír a položíme ho na pult na čistou utěrku. Následně na něj dáme trochu nudlí, jednu tyčku tofu a přiměřené množství zeleniny. Následně zabalíme a pokračujeme s dalším závitkem. Podáváme se sojovou a chilli omáčkou (namícháno 50/50).

HODNOCENÍ: 10/10

Vegan Pho

Ingredience

  • 1 velká cibule
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 250 g širších rýžových nudlí
  • vegan „kuře“ nebo tofu
  • 2 badyány
  • 2 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • půl lžičky cardamon semínek
  • půl lžičky koriandrových semínek
  • sůl, pepř
  • olej
  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
  • červená cibule
  • mrkev
  • limetka
  • mungo klíčky a chilli (ty jsem nedávala)

Příprava

Cibuli a zázvor rozkrojíme napůl, opláchneme a na pánvičce opečeme až do tmavě hnědé barvy. Odložíme stranou. Badyán, hřebíček, skořici a semínka 3 minuty opečeme v hrnci, přidáme zázvor, cibuli zeleninový vývar a cukr. Necháme povařit alespoň hodinu na středním plamenu (když tak můžeme dolít pak vodu, kdyby se nám moc vypařila). Uvaříme si nudle podle návodu, pak je propláchneme ve studené vodě, ať se dál nevaří a necháme odkapat. Na pánvičce si osmažíme na oleji „kuřecí“ nebo tofu a okořeníme solí a pepřem. Dáme na stranu. Nakonec si připravíme nakrájenou červenou cibuli, jarní cibulku, koriandr, mrkev, limetku a popřípadě klíčky a chilli. Vývar si procedíme, aby zůstal čistý bez ničeho. Opět dáme ohřát na sporák, aby začal bublat, a dochutíme solí a šťávou z limetky. Do misky/talíře dáme nudle, tofu a zalejeme vývarem. Nahoře dozdobíme zeleninou, čerstvým koriandrem a limetkou.

HODNOCENÍ: 9,5/10

Doporučený animovaný film

Raya a drak

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..