MEXIKO: vegan taco
S manželem jsme se před pár týdny začali učit nové cizí jazyky – on ruštinu a já španělštinu (doporučuji aplikaci Duolingo). Opravdu nás to baví a věnujeme tomu část volného času, který bychom jinak trávili u koukání na seriály. A protože, stejně jako většina z Vás, trávíme většinu dnů zavřeni doma, tak jsme se rozhodli si to zpestřit a začít cestovat pomyslně v kuchyni. Jako první nařadu přišlo Mexiko a vegan taco.
Každou sobotu vybereme jednu zemi a uvaříme jedno z jejich tradičních pokrmů. Protože mám doma dva masožravce (manžela a taťku), tak děláme masovou i vegan verzi, kterou já Vám pak ukáži i s receptem zde na blogu každý týden. Snažíme se recepty udržet přesně podle zvyku dané země, ale je možné, že občas něco neseženeme nebo ho trošku pozměníme podle naší chuti (kluci třeba nemají rádi moc pálivá jídla) a já samozřejmě nahrazuji nevegan suroviny těmi veganskými.
Doufám, že budete s touto novou sérií spokojeni. My jsme si i koupili mapu, kde si budeme značit země, u kterých jsme vařili jejich tradiční pokrmy (nebo co říká internet, že jsou tradiční) a hodnotit, jak nám pokrm chutnal. K jídlu si pak pouštíme animovaný film, který se v té zemi odehrává či jí připomíná.
Mé hodnocení a doporučený animovaný film najdete na konci článku.
Příští týden se vydáme do Ruska!
Už jste někdy měli taco a čím byste si ho naplnili Vy? Napište mi to do komentářů. Více receptů najdete zde.
Vegan taco
Ingredience
- Tortilla placky (my jsme koupili už hotové, bohužel jsme nesehnaly ty menší)
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka kukuřice
- 250 g cherry rajčat
- 1 cibule
- čerstvý koriandr
- 1 citron (lepší by byla limetka)
- čerstvý salát
- 2 avokáda
- 150 g vegan zakysané smetany
- vegan „kuřecí maso“
- vegan sýr
- koření na taco (v Tesco ho mají v „orientálním“ regálu)
- sůl, pepř
- olej
Příprava
Nejdříve si připravíme všechny náplně. Do misky nakrájíme cherry rajčata, cibuli a koriandr. Zakapeme lžící citronu, osolíme a opepříme. V další misce rozmačkáme avokádo, přidáme zakysanou smetanu, zakapeme lžičkou citronu, osolíme a opepříme. Dále si vedle nastrouháme sýr a natrháme salát. Do hrnce vysypeme konzervu fazolí a kukuřice (nálevy z konzerv tam nedáváme), přidáme 100 ml vody, „taco“ koření a špetku soli. Necháme bublat dokud se nevyvaří většina tekutiny. Na pánvičku přidáme kapku oleje, vegan „kuřecí maso“, opečeme ho a posypeme „taco“ kořením. Mezitím si do rozehřáté trouby na 200 °C dáme na plech tortillu a minutu jí necháme lehce opéct.
Následně plníme tortillu: sýr, směs fazolí, vegan „maso“, avokádová omáčka, salát, salsa mexicana (směr rajčat, cibule a koriandru) a nakonec ještě trochu sýra. Může se podávat teplé i studené.
HODNOCENÍ: 9/10